تست نوار مثانه شامل چه مواردی می باشد ؟

تست نوار مثانه (تست یورودینامیک)، تستی است که به بررسی عملکرد مثانه، اسفنکترها و پیشابراه که ادرار را ذخیره و آزاد می کنند، می پردازد. عمده دلیل انجام این تست، بررسی توانایی مثانه در نگه داری و تخلیه کامل ادرار می باشد. معمولا این آزمایش قبل از درمان بی اختیاری ادرار با جراحی یا دارو انجام می شود .

تست نوار مثانه

انجام این تست معمولا زمانی تجویز می شود که علائمی از مشکلات مجاری ادراری مشاهده شود.

مشکلاتی از قبیل:


تراوش ادرار
 تکرر ادرار
ادرار دردناک
نیاز فوری به دفع ادرار
مشکلات مربوط به تخلیه کامل مثانه
عود مجدد عفونت دستگاه ادراری
جهت انجام این تست، موارد زیر از سوی پزشک بررسی خواهد شد:
 مدت زمانی که طول می کشد ادرار تولید شود
 حجم ادرار تولید شده
 توانایی و یا عدم توانایی توقف جریان ادرار

بررسی های دقیق تر شامل تصویربرداری از مثانه در وضعیت پر و خالی، بررسی فشار داخل مثانه و یا بررسی فعالیت های عصبی و عضلانی می باشد. نوع تست نیز با توجه به اطلاعات به دست آمده از وضعیت سلامتی و معاینات فیزیکی در نظر گرفته خواهد شد.
در بیشتر موارد، انجام تست نوار مثانه به آمادگی خاصی نیاز ندارد، تنها توصیه می شود بیمار تغییراتی را در میزان مایعات مصرفی و یا نحوه مصرف داروها ایجاد کند. بسته به نوع تست، ممکن است نیاز باشد بیمار با مثانه پر برای انجام تست مراجعه کند.

انواع تست نوار مثانه

برخی انواع تست های نوار مثانه عبارتند از:

  یوروفلومتری در این تست، سرعت و حجم ادرار اندازه گیری می شود. جهت انجام تست، نمونه ادرار فرد گرفته می شود و ابزار مخصوصی، نموداری را تهیه می کند که تغییرات جریان ادرار را نشان می دهد. غیر طبیعی بودن نتایج تست می تواند به معنای ضعیف شدن عضلات مثانه و یا انسدادجریان ادرارباشد.

اندازه گیری مقدارادرارباقیمانده
در این تست همان طور که از نامش پیداست، حجم ادرار باقی مانده در مثانه بعد از ادرار کردن اندازه گیری خواهد شد. این تست توسط اولتراسوند و با استفاده از امواج صوتی انجام می شود و تصاویری از مثانه در اختیار پزشک قرار خواهد گرفت.
امکان انجام این تست با استفاده از کاتتر، لوله ای ظریف و انعطاف پذیر امکان پذیر می باشد.

 سیستومتری

در این تست، مشخص می شود که مثانه چه میزان ادرار را می تواند در خود نگه دارد، میزان فشار داخل مثانه و میزان پر بودن مثانه در زمان دفع ناگهانی ادرار اندازه گیری خواهد شد. از کاتتر برای تخلیه کامل مثانه استفاده می شود.
سپس کاتتر مخصوص و کوچک تری داخل مثانه قرار می گیرد تا میزان فشار داخل مثانه اندازه گیری شود.
بعد از تخیله کامل مثانه، مثانه با آب گرم پر می شود. اگر بیمار نیاز به دفع ناگهانی ادرار پیدا کند، حجم آب و فشار مثانه اندازه گیری خواهد شد.

اندازه گیری فشار نقطه نشت

در این تست، فشار نقطه نشت در طول تست سیتومتری اندازه گیری خواهد شد. با پر شدن مثانه در تست سیستومتری، انقباضات ناگهانی اتفاق می افتد و مقداری آب به بیرون تراوش خواهد کرد. در این تست، فشار این نقطه اندازه گیری              می شود.

  بررسی فشار جریان

در این تست، فشار مثانه به هنگام ادرار اندازه گیری می شود. بعد از تست سیستومتری، مثانه به طور کامل تخلیه می شود و در همین لحظه، فشار مثانه و جریان ادرار اندازه گیری خواهد شد. بررسی میزان فشار به تشخیص انسداد مثانه در بزرگ شدن پروستات کمک می کند.

الکترومیوگرافی

در این تست از گیرنده های مخصوصی برای اندازه گیری فعالیت الکتریکی عضلات و اعصاب داخل و اطراف مثانه و اسفنکترها استفاده می شود. در صورتی که تشخیص داده شود که مشکل ادراری ناشی از آسیب عضلانی و یا عصبی است، الکترومیوگرافی انجام خواهد شد.

 تست های یورودینامیک ویدئویی

این تست ها، تصاویر و ویدئوهایی از مثانه در وضعیت پر و خالی را در اختیار پزشک قرار می دهند. اگر تست اشعه ایکس انجام شود، مثانه با مایع مخصوی پر می شود. در تست اولتراسوند نیز، مثانه با آب گرم پر می شود و امواج اولتراسوند تصاویری از مثانه را در اختیار پزشک قرار می دهد.

No comment

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *